Maca (vyslovuje sa ako „maka“) je obohacujúca a energizujúca rastlina pôvodom z Južnej Ameriky, ktorá sa pestuje na vysočine peruánskych Ánd. Je to divoká trvalka, jedlá hľúzovitá rastlina, ktorá patrí do tej istej rodiny ako reďkovky. Jeho korene sa po vysušení pomelú, to sa spotrebuje. Rastlina bola využívaná Inkami na lekárske a potravinárske účely už pred 2000 rokmi.
Používa sa tiež na liečbu problémov s plodnosťou žien a mužov, impotencie a erektilnej dysfunkcie. Reguláciou funkcie vaječníkov pomáha liečiť menštruačné poruchy a problémy počas menopauzy. Vďaka svojim adaptogénnym vlastnostiam sa tiež často označuje ako prírodný regulátor hormónov. Adaptogénne byliny sú tie rastliny, ktoré sú schopné uplatniť svoje priaznivé účinky prispôsobovaním sa neustálym zmenám v našom tele. Tieto rastliny vyrovnávajú funkciu endokrinných žliaz a imunitného systému spomaľovaním nadmerne aktívnych a urýchľujúcich nedostatočne aktívnych orgánov, pričom neovplyvňujú normálne fungujúce orgány, t. J. Pôsobia iba vtedy, keď sú potrebné.
Priemerná nutričná hodnota v 100 g výrobku: energetický obsah: 1380 kJ / 327 kcal, bielkoviny: 12g, uhľohydráty: 60,5g, z toho cukry: 42g, tuky 5g, z toho nasýtené mastné kyseliny: 0,1g
Kľúčové vitamíny a minerály v koreňoch maky: B1, B2, B12, vitamín C a vápnik, fosfor, meď, zinok, horčík
Priaznivé účinky: zlepšuje pamäť, zvyšuje vytrvalosť, hladinu kyslíka v krvi, vyrovnáva účinok hormónov
Ako konzumovať: chuť je úplne charakteristická, trochu pripomína reďkovku, zmieša sa s trochou šťavy alebo smoothie. Denná dávka je spočiatku 1 lyžička prášku z maky, ktorú môžete zvýšiť na 2 - 3 čajové lyžičky.
