Hmotnosť: 50 g
Náš žalúdok netrávi, neabsorbuje živiny, s výnimkou niektorých proteínov. Tuky sa štiepia tenkým črevom a kým sa tukové molekuly v potrave nerozložia enzýmami, telo zastaví činnosť žalúdka. Preto ak náhle zjedeme veľa alebo príliš tuku, máme pocit, že v žalúdku je kameň a akoby sa zastavilo trávenie - pretože sa zastaví.
Tuky sa štiepia enzýmom (nazývaným lipáza), ktorý je produktom pankreasu a je aktivovaný žlčou. Preto je dôležité, aby bolo k dispozícii dostatočné množstvo sekrécie žlče, aby došlo k rozkladu potravy, aby bol tráviaci proces hladký.
Príprava: lyžicu čajovej trávy (3 g) prevarte s 2,5 dl vody, prefiltrujte po 15 minútach. Nepoužívajte kovový filter.
Spotreba: V prípade pravidelných tráviacich problémov sa odporúča konzumovať ju ako liek, s jednou šálkou denne po dobu 3 týždňov a potom dvakrát týždenne. Pite čaj po jedle, najlepšie bez dochucovadiel. Odporúča sa na funkciu pomalého čreva s dvoma šálkami týždenne. Pri nadúvaní a rozrušení žalúdka sa odporúča konzumovať jeden šálka denne po jedle.
Neodporúča sa počas tehotenstva, laktácie, ani pre deti do 12 rokov.
Môže sa piť jedným pohárom denne počas 3 týždňov a potom dvakrát týždenne.
Zloženie: Goldenrod výhonky 33%, mäta pieporná listová, výhonky malých rebríčkov, poľné katanganové výhonky.
Príprava: Čajovú lyžičku (3 g) byliny uvaríme s 2,5 dl vody, kmeň po 15 minútach pretrepte. Nepoužívajte kovový filter.
Po otvorení uchovávajte mimo dosahu a dohľadu detí na chladnom a suchom mieste.