Čirok môže byť jednou z kľúčových ingrediencií v zdravej kuchyni, a to nielen preto, že neobsahuje lepok. Je to piate najrozšírenejšie staroveké obilie na svete.
Fyziologické účinky: Je veľmi bohatá na vlákninu, bielkoviny a železo v strave, ako aj na antioxidanty, z ktorých má vynikajúci obsah vitamínu E. Jeho obsah škrobu a bielkovín sa spracúva pomalšie (vstrebáva sa pomalšie), takže naše telo zaťažuje menej, takže ho dieters môže zahrnúť do svojej stravy, berúc do úvahy obsah uhľohydrátov.
Ľahko stráviteľný glykemický index 48. Vysoký obsah vlákniny rozpustný vo vode pomáha odstraňovať priľnavú trosku z čriev, preto sa odporúča jej konzumácia aj počas pôstu.
Môže posilňovať malé deti a často sa odporúča aj tehotným matkám. Odporúča sa na problémy s nervovým systémom a spomaľuje starnutie. Posilňuje imunitný systém, pretože je plný minerálov. Skrášľuje naše vlasy a posilňuje aj naše nechty. Zuby budú tým silnejšie, priaznivo pôsobia aj na sklovinu.
Použitie: V bezlepkovej diéte je celozrnný cirok perfektnou prísadou: dá sa použiť na výrobu vynikajúceho chleba, koláčov, pizze a palaciniek. Môže sa používať samostatne alebo v zmesi s inými múkami, jedlo z neho vyrobené je mimoriadne chutné. Je to perfektná alternatíva k pšeničnej múke.
Do múčnej zmesi sa odporúča pridať maximálne 15 - 20%.
Chuť je neutrálna, mierne sladká. Koláče majú trochu tmavšiu farbu ako koláče vyrobené z bielej múky, ale chuť je skutočne vynikajúca.
Zloženie: Semená ciroku.